Afgelopen week kwamen enkele honderden activisten bijeen in Wenen op de conferenties van de LGBT koepelorganisatie ILGA. Meer dan 90 nationaliteiten kwamen bijeen in Wenen. Samen spraken we over de situaties in verschillende landen en hoe er beter kan worden samengewerkt.
De ervaringen van activisten uit de hele wereld herinneren mij eraan waarom ons werk zo keihard nodig is. Voor mij is het een weerzien met veel helden. Ik ben blij om bijvoorbeeld Alecos Modinos weer te zien: een Cyprioot die inmiddels al decennia lang strijdt tegen homofobie op dit verre Europese eiland.
Vorig najaar bezocht ik hem op Cyprus en hij vertelde mij over zijn jarenlange strijd tegen de overheid. Cyprus is geen vreselijk groot eiland, veel mensen kennen elkaar. Daarom zijn er maar weinig homo’s en lesbiennes uit de kast.
Hij is één van de weinige die wel ‘uit’ is. Hij klaagde zijn land Cyprus in de jaren negentig aan tegen de criminalisering van homoseksualiteit.
Destijds leidde dat tot een belangrijke doorbraak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens: Cyprus werd verplicht gesteld homoseksualiteit te decriminaliseren. Het voelt als een groot voorrecht deze man te kennen. Een voorbeeld van een man waarbij de begrippen gelijkheid en rechtvaardigheid in het bloed zitten.
Ook in Wenen liep de verkiezingskoorts hoog op. Hier en daar een enkele Obama-button, maar vooral veel gesprekken over welke invloed een nieuwe president kan hebben op de situatie van homo’s in de wereld. Eerder schreef ik al over hoe de VS zich in internationale organisaties vaak nog conservatief opstelt.
Amerika zou als invloedrijk land binnen veel internationale organisaties nu een veel positievere rol kunnen gaan spelen om homofobie wereldwijd te bestrijden. Immers: veel van de huidige conservatieve diplomaten op belangrijke buitenlandse posten zullen de komende maanden door Obama worden vervangen. Het zal dan ook geen verassing zijn dat de verkiezing van Obama groots gevierd werd tijdens de conferentie.
Als Obama homovriendelijk blijft zoals hij dat nu zegt te zijn, dan zal dit een behoorlijke impact kunnen gaan hebben.
Mensenrechtencommissaris Thomas Hammarberg van de Raad van Europa sprak de Europese conferentie toe. Hij sprak ondermeer over het belang van gelijke toepassing van mensenrechten voor transgender personen. Erg belangrijk dat hij dit doet, ook in Nederland moet er nog veel gebeuren op dit gebied.
Op dit moment is het zo dat een man-naar-vrouwtransitie pas wettelijk erkend wordt als aan een ‘sterilisatie-eis’ is voldaan. Medisch gezien is deze ingreep onnodig, en daarmee onacceptabel. In Turkije werken veel transgenders hierdoor noodgedwongen in de prostitutie.
Niet alleen is dit de enige manier om hun geslachtsveranderende operatie te kunnen bekostigen, dit doen zij ook omdat ze na hun operatie vaak nergens anders meer aan het werk komen.
Nog veel werk aan de winkel, dus!
Ook een klein Nederlands succes tijdens de vergadering: COC Haaglanden zal de ILGA-Europe conferentie in 2010 organiseren in Den Haag! De Nederlandse overheid én Den Haag ondersteunen de conferentie, wat het mogelijk maakt om in 2010 vele activisten uit Europa bijeen te brengen.
Moe vloog ik gisteravond terug naar Amsterdam, vol met nieuwe ideeën en geïnspireerd door de verhalen van helden uit de hele wereld. Tot de volgende keer!
8.11.08
Abonneren op:
Posts (Atom)